Heybeliada - Merkez

HeybeliadaAdaya vapurla yaklaşan ziyaretçiler, üzerinde bulunuduğu tepeye egemen olan Rum Ortodoks Papaz Okulu’nu, Halki Palas Oteli’ni, eski Rum Ticaret Yüksek Okulu’nu (bugün, Denizcilik Lisesi’nin bir bölümüdür) ve Değirmen Tepesi’ni, Su Sporları Kulübü’nün üst tarafına kurulmuş olan ihtiyar yel değirmenini görebilirler. Adanın merkez bölgesini, doğu sahilindeki vapur iskelesi ve kuzeyde, buranın hemen yakınında yer alan deniz otobüsü iskelesi oluşturur. Bu iki iskele arasındaki sahil yolu boyunca, café ve restoranlar sıralanmıştır. Sahil yoluna paralel uzanan ana pazar sokağı, sahil yolunun hemen bir üst sokağıdır. Adanın güneydoğu burnunda, vapur durağının hemen yanında, iki kuleli ana binası ve minyatür limanıyla Deniz Lisesi yer alır; iskelelerin hemen kuzeyinde de balıkçılar için küçük bir liman vardır; balıkçı tekneleri ve özel tekneler buraya çapa atarlar.

 

Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi

Aziz Nikola Rum Ortodoks KilisesiAziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi (Hagios Nikolaos), kasabanın ana meydanına egemendir. Kilise, neredeyse tüm erkeklerin denizci ya da balıkçı oldukları bir adaya uygun olarak, denizcilerin koruyucu azizi olan Aziz Nikola’ya adanmış bir Bizans kilisesinin yıkıntıları üzerine 1857 yılında kurulmuştur. Yapının mimarı Hacı Stefani Gaytanki Kalfa’dır. Kilise 1894’teki depremde hasar görmüştür; ancak kısa süre sonra onarılmıştır. Kilise, merkezi kaplayan yüksek bir silindirin tepesine örtülmüş kubbesi, dört destek payandası, dört kolunun üstündeki beşik kemerleri (barrel-vaulted), ve ana yapıdan bağımsız olarak yükselen çan kulesi ile plan açısından haç şeklindedir. Sunağın altında, 1775’te ölen Piskopos I. Samuel’in mezarı bulunur. Narteks’in önündeki ayrı bir yapı ise Aziz Paraskevi’nin kutsal çeşmesine (Hagia Paraskevi) ev sahipliği yapar.

 

Ben Yazkor Sinagogu

Ben Yazkor SinagoguKasaba merkezinin kuzeyinde Kuyu Mahallesi’ndeki Orhon Sokağı’nda Ben Yazkor Sinagogu yer alır. Hemen yakındaki Heybeli Mektebi Sokağı’nda da eski Rum İlkokulu bulunur. Heybeliada Cami ise kasabanın kuzeybatı tarafındaki Hafız Kaptan Sokağı’nda yer alır.

 

 

 

 

 

Bahriye Mektebi

Bahriye Mektebi1773’te Mektebi Bahriye adıyla kurulan Deniz Lisesi, daha sonra Haliç’teki Kasımpaşa’ya taşınmış, 19. yy. ortalarında ise Heybeliada’ya döndürülmüştür. 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla okul, Deniz Harp Okulu adını almıştır. Deniz Harp Okulu 1985’te Tuzla’ya taşındığında da Heybeliada’daki okul Deniz Lisesi olmuştur. Burada ağırlanmış yabancı devlet adamları arasında Yunanistan Kralı Paul (1952), Yugoslav Mareşal Tito (1954), İran Şahı Riza Pehlavi (1976) ve Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Bhutto (1976) yer alır. Bu devlet adamlarının tümü adaya, Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı yatı olan Savarona ile gelmiştir.

Yesari Asım Arsoy Heykeli

Deniz Lisesi’nin yakınındaki küçük bir parkta, Heybeliada’yı öven bir şarkı bestelemesiyle ünlü Yesari Asım Arsoy’un bir heykeli bulunur (aşağıda Çam Limanı’yla ilgili anlatılanlara başvurunuz)

Tarihi Çeşme

Turgut Yolu üzerindeki mermerden yapılmış, büyük, sokak çeşmesi 1917’de inşa edilmiş olan Heybeliada Çeşmesi’dir

Iliasko Ikiz Evleri

Sahilde, fayton duraginin karsisindaki Iliasko Ikiz Evleri (eski Hotel de la Grèce); konukları arasında 1921'de Yunanistan Kralı Paul ve 1933'te Yunanistan Başbakanı Elefterios sayılabilir.

Rum İlkokulu

Rum İlkokuluSahile acilan yolda Iiliasko Ikiz evlerini hemen capraz karsisindadir. Rum nufus cok azaldigi icin bina uzun zamadir okul olarak kullanilmiyor ve bos duruyordu. Restore edilerek Bizans ve Osmanli muzik arastirmalari ve kayit merkezi olarak kullanilacak

 

 

 

 

İnonü Evi ve Müzesi

İnönü Evi ve MüzesiAsıl adı Mavromatakis Köşkü olan, Refah Şehitler Caddesi, No:73’teki konak bugün, Türkiye’nin ilk başbakanlığını, daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı yapmış olan İsmet İnönü’nün ailesi tarafından yönetilen İnönü Vakfı’na bağlı olarak müze olarak kullanılmaktadır. İsmet Paşa adıyla bilinen İsmet İnönü, bu konağı ilk olarak 1924 yılında, yazlık ev olarak kiralamıştır. İnönü ailesi evi, 1934 yılında 9,500 lira karşılığında satın almıştır; ev, kendilerine Atatürk tarafından hediye edilen mobilyalarla döşenmiştir. İsmet Paşa, 1937 Eylülünde eve yerleşmiş ve aynı yıl, burada, yeni başbakan Celal Bayar tarafından ziyaret edilmiştir. İsmet Paşa, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğü 1938-50 yılları arasında, maiyetini oluşturan görevlilerin sayısından dolayı, Florya ve Yalova’daki resmi yazlık konutlarda konaklamıştır; karısı Mevhibe Hanım ise yazlarının çoğunu, çocukları Ömer, Erdal ve Özden’le birlikte Heybeli’deki evde geçirmeyi tercih etmiştir. İsmet Paşa, muhalefet partisinin başkanlığını yaptığı 1950-60 yılları arasında, yazlarının çoğunu, ailesiyle beraber Heybeliada’daki bu evde geçirmiştir; bu dönemde, İsmet Paşa’nın sahilde yaptığı kısa gezintilere kasaba halkı da eşlik eder, İsmet Paşa, kasabanın gençleriyle beraber iskeleden denize çivileme atlardı. Başbakanlığının ikinci dönemi olan 1961-65 yılları arasında da programının elverdiği zamanlarda ve görev yapmadığı yaz aylarında yine Heybeliada’ya giderdi. İsmet İnönü’nün 25 Aralık 1973’te Ankara’da, seksen dokuz yaşında ölmesinin ardından Heybeli’deki ev birkaç yıl kapalı kaldı; fakat daha sonra Mevhibe Hanım, yazlarını Heybeli’deki eve komşu bir evde geçiren oğlu Erdal ve onun eşi Sevinç’le beraber, ara sıra bu eve dönmüştür. En sonunda ise aile, evin, vakıf bünyesinde bir müze olarak korunmasında ve İsmet Paşa’nın buraya ilk olarak yerleştiği 1937’deki haliyle, Atatürk’ün hediye ettiği mobilyalarla kalmasında karar kılmıştır. Ziyaretçiler, müzede, çeşitli eşyalar, resimler ve İsmet Paşa’nın kamu ve aile yaşantısıyla ilgili anı eşyalarını görebilir.

Evin bahcesi, Adalar Müzesi'nin açık sergi alanı olarak kullanılmaktadır. Bahçede yaz aylarında konser, çocuk ve sanat atolyeleri, film gösterimleri gibi kulturel etkinlikler yapilmaktadır.

Merit Halki Palas Oteli

Merit Halki Palas OteliAdanın kuzeybatı sahilindeki geniş koyun üzerindeki tepe yamacında yer alır. Bu bölgedeki asıl otel 1852-62 yılları arasında inşa edilmişti ve müşterilerinin çoğunu, Rum Ticaret Okulu’ndaki öğrencilerin anne babaları oluştururdu. 1991’de yangın sonucu yok olan otel, 1992’de, 19. yy. mimarisindeki sitiline uygun biçimde yeniden yapıldı; fakat bu kez, yüzme havuzu ve spor salonu gibi birtakım eklentiler yapılarak. Halki Palas’ın, Heybeliada’da yürüyerek keşfe çıkmak isteyenler, özellikle de adanın güneybatı ucundaki çamlıklı yollarda dolaşmak isteyenler için gayet uygun bir konumu vardır.

 

Abbas Hilmi Paşa Konağı

Abbas Hilmi Paşa KonağıRefah Şehitleri Caddesi'ndeki malikane Abbas Paşa Evidir. Mısır'ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa'nın oğlu Prens Said Halim'in iş yeri olarak inşa edilmiştir. Ayrıca, Prens 1897'de Ümit Tepesi'nin yamacında saray gibi bir konak inşa ettirmiş ama bu konak günümüzde yok olmuştur. #7 ve #9 Fettah Sokağı'ndaki bu evler Abbas Hilmi Sarayı'na ait selamlık olarak kullanılmış..

 

 

 

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi

Hüseyin Rahmi Gürpınar KonağıHüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944), ünlü gazeteci, deneme ve roman yazarı. Bu ev günümüzde dönemin mobilyalarının, fotoğraflarının ve diğer eşyaların yanı sıra yazarın ilginç hatıra eşyalarının da sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heybeliada Su Sporları Kulübü

Heybeliada Su Sporları Kulübü, adanın kuzeydoğu ucundaki Değirmen Burnu’ndadır. Burun, adını Osmanlı döneminde kadar giden zamanda adanın simgesi olagelmiş bir yel değirmeninden alır.

Bookmark and Share
Buradasınız: Anasayfa Neler Görülür Heybeliada - Halki Heybeliada - Merkez