Adalar'da 2015 Yazı

vapurdan 300x400

Okullar, sınavlar, yağmurlar ve Ramazan derken, yaz ortasını bulduk. Nispeten sakin ada günlerinin ardından her bakımdan yoğun günler başlıyor. Bu yazıda, yoğunluğun bir başka yüzüne dikkat çekmek istiyoruz. Kültür-Sanat etkinliklerine.

Yaz aylarında şehirdeki etkinlikler, açık hava konserlerinden ibaret kalırken, Adalar’da her türü artıyor. Beş adanın sahilindeki lokantalar, plajlar, su sporları kulüpleri, Büyükada’nın Anadolu Kulübü eğlencenin, konserlerin, yarışmaların, zaman zaman da sergilerin adresi oluyor.

Büyükada’da Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi (eski Adaevi), Saklı Bahçe, Büyükada Kütüphanesi, Adalar Kültür Derneği Lokali, kendi yaz programlarını ilan ettiler.

Bu kültür merkezlerine, Heybeliada’da bir yenisi eklendi: Dutlu Bahçe.

Bu yaz önemli bulduğumuz kültür aktiviteleri ise şöyle:

21-25 Temmuz tarihlerinde Adalar’da Avusturya Günleri gerçekleşiyor. İki adada, Büyükada ve Heybeliada’da, artık her biri kültürel etkinliklerin mekânına dönüşmüş yerlerde 4 konser, Büyükada ve Adalar’ın tek açık hava sineması olan Lale Sineması’nda da bir film yer alıyor programda. Ayrıntısı aşağıda...

5 Eylül’de başlayıp 1 Kasım’a kadar devam edecek olan 14. İstanbul Bienali’nin etkinlik mekânları arasına ilk kez Adalar da katıldı. Büyükada’da Bienal kapsamında beş mekân kullanılıyor.

Adalar’ın bir kültür sanat merkezi olarak öne çıkması hepimizin hayaliydi. Ne mutlu ki, özellikle sivil girişimin inisiyatifiyle bu yola girildi. Yazlık beldelerin belediyelerinin öncülüğünde yapılan sabun köpüğü misali festivaller tuzağına düşmeden, adım adım gerçekleşiyor bu hayal. Artık hedef sadece yaz aylarının değil, bütün yılın kültür adası olmasını sağlayacak girişimlerin artırılmasında.

Bu yazı Adalar’a bu yaz gidersek, ne buluruz diyenler için hazırlandı.

Adalar’da Avusturya Günleri

avusturya gunleri 300x

Avusturyalı ve Avusturya’da eğitim almış Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek kültür etkinlikler arasında 4 konser ve 1 film yer alıyor.

21 Temmuz Salı akşamı Büyükada Anadolu Kulübü’nde yapılacak açılış ve Ludus Ensemble konseriyle başlayacak etkinlikler, 25 Temmuz Cumartesi akşamı Heybeliada Ruhban Okulu ön bahçesinde Alilance Quartett konserle tamamlanacak.

Etkinliğin finalinde sahne alacak olan Alliance Quartett, Avusturyalı 4 sanatçıdan oluşan ve uluslararası müzik festivallerinden sıkça davetler alan önemli bir grup.

“Adalar’da Avusturya Günleri”, Avusturya Konsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi, Baki Bilgili ile Adalar Vakfı, Adalar Kent Konseyi, Anadolu Kulübü işbirliği ile yapılıyor.

 

Heybeli’de Mehtap Faslı

mahtap fasli 300x

Heybeliada Gönüllüleri Derneği’nin gelenekselleşen mehtap faslı, 30 Temmuz akşamı Heybeliada Su Sporları Kulübü’nde.

 

14. İstanbul Bienali’nin bir bölümü Büyükada’da

tuzlu su 300x

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 14. İstanbul Bienali, 5 Eylül-1 Kasım 2015 tarihleri arasında Carolyn Christov-Bakargiev tarafından TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori başlığıyla bir dizi işbirliği içerisinde şekilleniyor.

14. İstanbul Bienali’nde, Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'dan 80’in üzerinde katılımcının çalışmaları Boğaz’ın Avrupa ve Anadolu yakasında bulunan 30’dan fazla mekânda gezilebilecek. TUZLU SU, müzelerin yanı sıra tekneler, oteller, eski bankalar, otoparklar, bahçeler, okullar, dükkânlar ve özel konutlar gibi kara ve su üzerindeki geçici yerleşim alanlarına yayılacak.

Büyükada’nın tarihi mekânları 14. Bienal’in etkinlik mekânları arasında

Büyükada’da, 1997 yılından bugüne kadar toplu taşıma aracı olarak hizmet veren Kaptan Paşa Deniz Otobüsü, bienal süresince iskelede kalarak sergi mekânlarından biri olacak. Büyükada Halk Kütüphanesi ise bienal konuklarını karşılayacak mekânlar arasında. Art Nouveau tarzından esinlenerek 1908-1911 tarihlerinde Kaludi Laskaris tarafından inşa edilen Splendid Palas Oteli’nin beş odası ve avlusu, bienal projelerini ve kamusal program etkinliklerini ağırlayacak.

19. yüzyılda inşa edilen, 1961 yılına kadar özel konut olarak kullanıldıktan sonra Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından satın alınarak 2010 yılına kadar pansiyon olarak hizmet veren Rizzo Palas, 19. yüzyılın ikinci yarısındaki inşasının ardından İtalyan mimar Raimondo D’Aronco tarafından 1894 depreminden sonra restore edilen Mizzi Köşkü Büyükada’da yer alan sergi mekânlarından. Adadaki diğer mekânlar ise, 1907-1908 yıllarında Ermeni bir tüccarın kızları için inşa ettiği, Troçki’nin sürgünde olduğu dönemde kısa bir süre yaşadığı tahmin edilen ve son zamanlarda Türkiye’de dizi çekimleri için kullanılan Çankaya 57 ile Yanaros Köşkü, diğer adıyla Troçki Evi. Troçki’nin 1932-1933 yılları arasında yaşadığı Troçki Evi, 1850’li yıllarda Nikola Demades tarafından inşa edildi.

 

Heybeliada’da yeni kültür alanı: Dutlu Bahçe

heybeliada kutuphane girisimi 300x

Heybeliada Kütüphane Girişimi dernekleşti ve üyelerinden birinin kullanıma verdiği bahçeyi düzenleyerek, yeni bir etkinlik mekânı haline getirdi: Dutlu Bahçe, etkinliklerine Heybeliada Tarih Atölyeleri ile başladı. Devamı da gelecek gibi görünüyor.

 

Adalar’da Tanrının Evleri Sergisi'ni Görmediyseniz Kaçırmayın

sergi ate 300x134

Adalar Müzesi’nin 2014 sergisi Adalar’da Tanrının Evleri, haziranda açılmıştı. Sergi müzenin Büyükada’daki açık sergi alanı olan Çınar Caddesi üzerindeki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam ediyor. Görmediyseniz, sadece bunun için bile Büyükada ziyaret edilir.

Gelmişken müzenin Aya Nikola’daki ana mekanını da görmeden geçmeyin. Yaklaşık 1000 m2’lik sergi alanı olan müzeyi çok sevecek, gerek Adalar, gerekse İstanbul’daki yaşam hakkında çok şey öğreneceksiniz.

 

Adalar Kent Konseyi Kültür-Sanat Etkinlikleri

celik gulersoy kultur merkezi

Büyükada Çınar Caddesi üzerindeki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde 3 yıldır sürgelen "Adaevi Kültür-Sanat Etkinlikleri", alanın sorumluluğunu üstlenen "Adalar Kent Konseyi" bünyesinde devam ediyor. 

Merkezin hemen karşısındaki Saklı Bahçe’de de her salı akşamı sinema-belgesel gösterimleri yapılıyor. Tüm etkinlikler ücretsiz.

Tüm Etkinliklere sitemizin ajanda bölümünden ulaşabilirsiniz.

 


Adalar’ı Ziyaret Edeceklere "Yapmadan Geçmeyin" Önerileri

buyukada kumsal 300x200Büyükada

Adalar’ın en büyüğü ve en çok ziyaretçi çekeni.

Ulaşımı en kolay, kalabalığı ve karmaşası da en çok olanı.

 

 

  

 

Müze, Sergi ve Galeriler

Adalar Müzesi

adalar muzesi doga 300x169Kapılarını 2010 eylülünde açan İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi Adalar Müzesi, Büyükada’da, Aya Nikola mevkiinde. Müze için en az 2 saatinizi ayırmalısınız. Müze'nin kalıcı bölümü Adalar’ı ve Adaların Oluşumu’nu tanıtan çok güzel hazırlanmış videolarla başlıyor. Videolar İngilizce altyazılı. Adalar’da ilk insan izleri, doğa, jeoloji, deniz ile devam eden bölümler; bir süre sonra yerini 1800’lerin ikinci yarısından sonra hızla boy gösteren ve bugün de varlığını koruyan önemli tarihi yapılara, bu yapıları inşa eden mimar ve kalfalara bırakıyor. Adalar’da eğitim, edebiyat, çok kültürlü yaşam, ticari hayat, dramatik göç hareketleri ile devam ediyor. Hala öyle ama, bir zamanlar Adalar’da hayat çok eğlenceliymiş. Üstelik eğlence vapurlarda başlarmış. Lefter gibi ünlü futbolcuları, yüzücüleri yetiştirmiş ada sokakları. İlk bisiklet Adalar’da kullanılmış, müzisyenler Adalar'da hala yankılanan eserler bırakmışlar ve daha neler neler.

goc baglantilari 300x169Unutmayın, Müze'de iki geçici sergi de var. Biri Adalar Yazarlar Şairler, diğeri Göç Bağlantıları.

Adalar Müzesi’ne faytonla 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Fayton ücreti 25 TL. Müze giriş bedeli 5 TL. Dönüşte fayton bulamayabilirsiniz. Yürümek zor değil. Merkeze yaklaşık 3-4 km. Bu yürüyüşle Maden bölgesindeki güzel ve tarihi binaları da keşfedebilirsiniz. Yol üzerinde ünlü yazarımız Reşat Nuri Güntekin’in Evi'ni, Yeorgiyadis Köşkü’nü, Kanzuk – Beşevler’i, Sapuncakis Köşkü'nü görebilirsiniz. Bu evleri ve fazlasını izleyebilmek için Müze'den Büyükada haritasını almayı unutmayın. İngilizce - Türkçe rehber bilgiler de içeren harita, Büyükada geziniz boyunca size lazım olacak. Belki en iyisi adaya adımınızı attığınızda bu haritayı edinmek. Harita tarihi vapur iskelesi girişindeki kitapçıda satılıyor. Kitapçıda ayrıntılı ada rehberleri de var. Yolun başında, Reşat Nuri Güntekin Evi'nden hemen sonra, solda bir set üstünde tabelasını göreceğiniz Sinek Café’ye bir bakın deriz. Küçücük işletmenin işin erbabı sahipleriyle tanışmaktan ve ikramlarından zevk alacaksınız.  Dileyenler, yolun sonunda, solda, şimdi otele dönüşmüş güzel tarihi bina Mezziki Köşkü'nde de bir şeyler atıştırarak soluklanabilir. Ya da 100 m daha ilerideki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi alanı içindeki Kent Konseyi Kültür ve Sanat Birimi'ne uğrayın. Hem soluklanır ve  hem de ağaçlar altındaki bu saklı bahçedeki açık sergi alanında, Adalar Müzesi’nin 2014 sergisi olan Adalar’da Tanrının Evleri Sergisi'ni de görürsünüz.

muzeplan 2011 278x331

Adalar Müzesi: Yılmaztürk Caddesi Aya Nikola Mevkii, Maden/ Büyükada.
Telefon: 0216 382 64 30   www.adalarmuzesi.org

Adalar’da Tanrının Evleri Sergisi ve Kent Konseyi Kültür ve Sanat

adalarda tanrinin evleri 300x225Haziran ortasında Büyükada Çınar Caddesi üzerindeki Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Adalar Müzesi’nin çok güzel bir sergisi açıldı. Müze'nin 2014 sergisi Adalar’da Tanrının Evleri. Çok kültürlü, çok dinli Adalar’da bir bölümü bin yıldır varlığını sürdüren, bir bölümü ise son 100 yıl içinde açılmış 50’ye yakın kutsal mekan, bu serginin konusu. Küratörlüğünü mimarlık tarihçisi Hasan Kuruyazıcı, tasarımını Sera Dink’in yaptığı sergide, büyük bölümü grafik ve fotoğraf sanatçısı Damla Yılmaz tarafından fotoğraflanan kiliseler, sinagoglar, camiler ve cemevi yer alıyor. Dini mekanlar, sadece ibadet sırasında değil, sünnet töreni, nikah, konser ve cenazeler sırasında da görüntülenmiş.

Sergi ağaçlıklar içindeki saklı bir bahçede 500 m2’lik bir alanda bulunuyor. 

Bahçenin sonunda da içinde hemen her gün bir etkinlik olan kültür merkezi var. Çeşitli STK’ların sanat sergileri, konser, sohbet toplantıları, sinema-belgesel gösterimleri gibi etkinliklerinin mekanı burası. Bir uğrayın, etkinlik programını edinin, zaman uydurabilirseniz birine mutlaka katılın.

Ama hiç bir şey yapmasanız da oturup bu güzel ortamın keyfini çıkarın. Belki yeni Adalı dostlar da edinirsiniz, kimbilir?

Adres: Çınar Cd. Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi. (İskeleden 500 metre, yürüyerek 10 dakika, Her gün açık. T. 0216. 382 5280)

 

Nereyi Gezerim, Ne Bulurum?

Büyükada’ya geldiniz. İskeleye indiniz. Gününüzü programlamış olmalısınız ama biz yapabileceklerinizi yine da hatırlatalım deriz.

Bisiklet kiralamak isterseniz, seçenek: İskeleden çıkıp Saat Meydanı'na yürüdüğünüzde sağlı sollu sokakların içinde bisiklet kiralayan çok sayıda yer var. Bir ikisine sorun, fiyat alın, sonra kiralayın. Fayton ve yaya trafiğinin yoğun olduğu ana caddelerden mümkün olduğu kadar kaçının. Ara sokakların her biri beklenmedik güzellikler çıkaracaktır karşınıza, unutmayın.

İskeleden çıktınız. Daha iskele ve ilerisindeki Saat Meydanı, her birinin geçmişi 100 yıl ve ötesine giden tarihi binalarla çevrili. İskeledeki kitapçıdan mutlaka harita - rehber alın ki, bu binaları da tanımış olun. Harita - rehber size yürüyüş güzergahları da sunacak. Bu güzergahları bu sitenin “Neler Görülür” bölümünde de bulabilirsiniz.

Plaja mı gitmek istiyorsunuz? İskelede Ada'nın dört bir yanındaki plajlara sefer düzenleyen motorlar var. Bir ikisine danışın, fiyat alın, broşürlerinden edinin ve birini seçin. Plajlar hakkında bilgiye sitemizin “Neler Yapılır” bölümündeki "Plajlar" butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Fayton turu Büyükada’nın en popular turlarında biri. Küçük ve Büyük Tur denilen iki turu yaparlar faytonlar. Dedik ya, temmuz Ramazan nedeniyle en sakin yaz aylarından biri olacak. Uzun kuyrukla boğuşmadan fayton bulabilirsiniz.Her faytonda tarife bulunur. Mutlaka bakın ki, inişte sorun yaşamayın. 

Yeme - İçme - Eğlence

Sitemizin "Yeme İçme" bölümünde bütün lokanta ve cafe bilgileri yer alıyor.

Şöyle bir göz atın.

Yaz akşamları, özellikle hafta sonları iskeleden çıkışta solda ve sağda kıyı boyu uzanan lokantalar alanı oldukça renklidir. Bir bölümünde canlı müzik de yapılır. Artık keyfinize kalmış. Lokantaların tamamına sitemizin yeme içme bölümünden ulaşabilirsiniz.

Özellikle mehtap akşamlarında Aya Yorgi Tepesi'ne çıkmayı ihmal etmeyin. Aya Yorgi için faytonla, ya da bisikletle Luna Park Meydanı'na kadar gitmelisiniz. Ayaklarına güvenenler yürüyebilir. Bu yürüyüş temponuza göre 45 dakika - 1 saatinizi alacaktır. Sonrası da yaman bir çıkış. O da nereden baksanız yarım saatinizi alır. E bir de dönüşü var. Ödülü ise, size bambaşka bir dünyaya taşıyacak manzara eşliğinde çok güzel bir akşam geçirmek olacak. Aya Yorgi Kilisesi, akşamları kapalı. Dışarıdan bakmak bile keyifli. Yanındaki kır gazinosunun et -tavuk ağırlıklı ızgara menüsünün lezzeti ise hiç şaşmaz.

Bu ay canlı müzik programı olan işletmeler:

By Şükrü, Cuma-Cumartesi saat 20.30’dan itibaren

Prinkipo, Cuma-Cumartesi saat 20.30’dan itibaren

Pepe Brasserie Bar, Cuma – Cumartesi dj eşliğinde

heybeliada ruhban okulu 300x200Heybeliada

Heybeliada, Büyükada’ya göre daha küçüktür. Ama her ada gibi güzeldir, bütün gününüzü keyifle dolduracak seçenekler sunar.

Heybeliada’da gezilecek yerler ve tur güzergahı için sitemizin “Neler Görülür” bölümünü tıklayın. İskelelerin bulunduğu kordonun kuzey ucundaki tanıtım ofisinden ya da gazete bayiinden harita da bulabilirsiniz.

Ada çepeçevre dolaşan yollar bisiklet için uygun. Büyükada’nın kalabalığında bisiklet kullanmak yerine, Heybeliada’yı bir düşünün deriz.

İskeledeki fayton durağından kalkan faytonlar, ada turu yapıyorlar. Fiyatına ve tarifesine bakın.

Müzeler

Ada'da, Heybeliada’da iz bırakmış iki ünlü isme ait müze var. Biri, Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve ailesinin yazlık konut olarak kullandığı ev. İnönü Evi Müzesi, 09.00-17.00 saatleri arası açık.

Ünlü romancı Hüseyin Rahmi Gürpınar'a ait ev de müzeye dönüştürüldü. Ama restorasyondaki bina ancak özel izinle gezilebiliyor.

Ada'da müze olmasa da, bir müze gibi ziyaret edilecek bir başka mekan Ruhban Okulu. Heybeliada’nın iki tepesinden birinde bulunan okula, yürüyerek ya da faytonla çıkılabiliyor. Daha önce özel izinle gezilebiliyordu ama artık saat 09.00-14.00 saatleri arasında ziyarete açık (Pazar günleri kilisedeki ayin saatlerinde kapalı). Okulun içindeki Aya Triada Kilisesi küçük ve çok güzel bir kilesidir. Ayin saatlerine denk gelmezseniz de girebilirsiniz.

Yeme - İçme - Eğlence

Heybeliada iskeleleri arasındaki rıhtım boydan boya lokanta, cafe ve çay bahçeleriyle doludur.

Ada'daki tüm lokanta ve cafelere, sitemizin yeme içme bölümünden ulaşabilirsiniz.

Sahildeki lokantaların bir bölümü hafta sonlarında müzik gruplarına yer veriyorlar. Ada'nın kuzeyinde, orman yolu üzerindeki Perili Köşk, hem sakin atmosferi, bahçesi ve kaliteli mutfağıyla, hem de hafta sonu kaliteli müzik gruplarının performansıyla dikkat çekiyor. Arayıp programı sorun.

Değirmen Burnu'na doğru orman için dinlenme alanları bulacaksınız. Gölgesi bol, manzarası güzel ve temiz bu bölge, denize girmek isteyenler için de seçenek sunuyor. Mangal yapmak isteyenlere de yer gösteriyorlar. Değirmen Plajı Mevkii'nde iyi bir plaj var. Bütün günü geçirebilirsiniz.

Ada'nın en güzel yerlerinden biri Çam Limanı.

burgazada aya yani 300x200Burgazada

Adalar'ın en küçüğü ve sevimlisi.

Müze

Ada'nın tek müzesi, Ada ile özdeşleşmiş hikayecimiz Sait Faik’in yaşadığı ev. Restore edilerek ve sergilemesi iyileştirilerek yeniden açılan müzeyi mutlaka görün.

Sait Faik Müzesi iskeleden 100 m uzaklıkta, Aya Yani Kilisesi'nin hemen arkasında.

Ada'da görülüp gezilecek çok sayıda yer var. Ada turu için sitemizin “Neler Görülür” bölümünü tıklayın.

Sitemizdeki Burgazada haritasından da yararlanabilirsiniz.

Yeme - İçme - Eğlence

Sahildeki lokantalar deniz ürünleri ağırlıklıdır. Birbirine benzer kalitedeki bu işletmelerin içinde küçük ama özel mezeleriyle öne çıkanlar da var. Seçim sizin.

Burgazada gezisinin olmazsa olmaz noktalarından biri, günbatımı manzarası ve iyi işletmesiyle Kalpazankaya Tesisleri. Tesislere faytonla, bisikletle ya da yürüyerek gideceksiniz. Yürüme mesafesi Büyükada boyutlarında değil. Sıkı bir yürüyüşle yarım saatte de ulaşılır. Gece mehtapta yürüyüş ise bambaşka. İsterseniz bütün günü burada geçirebilirsiniz. Aşağısında küçük bir plajı da var.

Günbatımının en güzel seyredildiği bir başka yer de Burgaz'ın en tepe noktası. Hristos Manastırı ve Rum Mezarlığı da burada.

kinaliada hristos manastiri 300x200Kınalıada

İstanbul’a en yakın ada.

Adalar’ın içinde faytonu olmayan tek ada da burası. Tabii Sedef’i saymazsak. Ada'nın çevresini 1 saatte yürüyebileceğinizi düşünürsek, çok da ihtiyaç olmadığı anlaşılacak.

Belki bisiklet en iyisi.

Ada'nın gezilip görülecek yerleri için bilgiyi sitemizin “Nele Görülür” bölümünden alacaksınız.

Yeme içme ve eğlence için de çok sayıda seçenek var.

Her birine sitemizden ulaşabilirsiniz.

sedef adasi 300x200Sedefadası

Adalar’ın içinde özel olanı.

Ada'ya ulaşım yaz aylarında vapur ve motorla yapılıyor. Ada'nın kendi özel motoru da var ama, sadece ada sakinleri için.

 

Bookmark and Share
Buradasınız: Anasayfa Haberler Adalar'da 2015 Yazı