Heybeliada - Halki

Heybeliada - Orman İçi Tur Yolu, Manastırlar ve Çam Limanı

Heybeliada Orman İçiMerkezdeki fayton durağından kalkan faytonlarla ada turu yapmak keyiflidir. Tam tur, adanın kuzey kıyılarını izleyerek başlar ve büyük bölümü ormanlık alanda geçer. Aya Triada Manastırı ve Ruhban Okulu’nun bulunduğu Ümit Tepesi’nin eteklerini dolaşan yol Eski Ceneviz gözetleme kulelerinden birinin yer aldığı Değirmen Piknik ve plaj alanına gider. Sonra ikinci tepenin eteklerinden Çam Limanı’na kadar çok uzun bir yolu izler. Bir bölümü Bizans döneminden günümüze ulaşan 5 manastır bu yolun çevresindedir.

 

 

Aya Triada Manastırı ve Ruhban Okulu

Aya Triada ManastırıBizans döneminde, o zamanlar Halki olarak bilinen Heybeliada’daki manastırlardan en ünlüsü, Hagia Triada, diğer adıyla Kutsal Teslis’tir. Manastırın Ümit Tepesi üzerindeki arazisi üzerinde, Bizans dönemindeki manastırın izinden gelen ve onunla aynı adı taşıyan Rum Ortodoks ilahiyat okulu yer alır. Bugünkü manastır, Heybeliada’nın en göze çarpan yapısıdır; adaya vapurla yaklaşırken ve kasabanın içinden bakıldığında, yapı görüşe tümüyle hakim olur.

Heybeliada’da bulunan bir manastırın sözü ilk olarak, 9. yy.’da Aziz Theodore Studius’un yazılarında geçer. Konstantinopolis’in ünlü manastırı Aziz John Studius’un baş rahibi olan Theodore, imparatorun İkonoklazm politikalarını eleştirmesinden ötürü, V. Leon (tks 813-20) tarafından Heybeliada’daki bir manastıra sürülmüştü. Theodore Heybeliada’dayken mektuplar, dinsel incelemeler ve içlerinden biri manastırdaki bu hücresinden sevgiyle söz eden bazı şiirler yazdı. Kutsal Teslis Manastırı, ilki piskoposluk yaptığı iki ayrı dönem arasında, ikincisi ise 887-90 yılları arasında olmak üzere iki kez manastıra sürgün edilen piskopos Photius (858-67) tarafından restore edilmiştir. Photius 890’da manastırda ölmüş ve buraya gömülmüştür; ölümünün ardından aziz ilan edilen Photius’a, bugün, Kutsal Teslis İlahiyat Okulu’nun koruyucu azizi olarak saygı duyulur.

Manastır, 1453’teki Türk Fethi sırasında yok edilmiştir; bu olayla ilgili olarak, kimliği bilinmeyen bir tarihçi, "bir zamanlar, yalnızca rahiplere değil krallara ve asilzadelere de bilgelik öğretildiği ve bilginin okutulduğu bu saray"ın ardından yas tutar. Manastır 1550 yılında, ilerde buraya piskopos olacak olan III. Metrophanes (1565-72, 1579-80) tarafından yeniden inşa ettirilmiş ya da kısmen restore edilmiştir. Metrophanes, ayrıca, manastıra üç yüz civarında elyazması bağışlamıştır; bu armağan, daha sonra Ortodoks dünyasının, İstanbul’daki Patrikhanenin kütüphanesinin ardından en ünlü kütüphanelerinden biri durumuna gelecek olan manastırın çekirdeğini oluşturmuştur.

Hagia Triada 17 ve 18. yy.’da çeşitli zorluklarla karşılaşmış; fakat en azından finansal kaynakları Rus Çarı Büyük Peter’in (1682-1725) manastıra uzun vadeli bağışlar sağlayacak bir altın mühür (chrysobull) çıkarmasının ardından gelişme kaydetmiştir. Manastır 1773’te, gayretli baş rahibi Sağır Samuel’in çabalarıyla yeniden inşa edilmiş ve bakımı yapılmıştır. 1821’de, Yunan Bağımsızlık Savaşı’nın başlangıcında bir çete tarafından saldırıya uğrayan ve ateşe verilen yapı, ciddi şekilde hasar görmüştür. Manastır, bir kilise meclisi toplantısında "Tanrı’ya şükran sunmak amacıyla ve ilahiyat öğretmenleri, öğrenmeyi arzulayan rahipler ve geleceğin rahiplerinin ikamet edeceği bir ilahiyat okulunun inşa edilmesi" yolunda karar çıkaran Piskopos IV. Germanos tarafından 1844’te yeniden yapılmıştır. Derslikler, çalışma salonu, öğretmenlere ait bölge, öğrenci yurtları, yemekhane, revir ve piskopos dairelerini barındırmak üzere ahşap yapılar inşa edilirken, kütüphane için iki katlı taş bir bina yapılmıştır. Daha sonra 1891’de, idari odaları ve yeni yurtları içermek üzere üç katlı bir kanat daha eklenmiştir. Bu yapıların tamamı 1894’teki büyük depremde ciddi hasar görmüştür. Bu nedenle, manastır için tümüyle yeni bir binanın inşa edilmesi gerekti ve bunun için gerekli tüm sermaye, hayırsever Pavlos Skylitsis Stephanovik tarafından sağlandı. Yeni manastır, mimar Pericles Photiades tarafından tasarlanmış ve yapı, 6 Ekim 1896’da, İlahiyat Okulu’nun rektörlüğünü yürüten archimandrite (yüksek rütbeli papaz) Germanos Gregoras’a ithaf edilmiştir.

Devamını oku: Heybeliada - Orman İçi Tur Yolu, Manastırlar ve Çam Limanı

heybeli sadikbey 218x150

Plajlar

Adaları çevreleyen denizler, İstanbul’un en temiz denizleridir. Deniz suyu sıcaklığı haziran başından itibaren 20 derecenin üzerine çıkar.

  Devamı

aya yorgi 218x150

Neler Görülür?

Beşinde yerleşim olan 9 adada, gezilecek görülecek yerler, günlük tur önerileri ve daha fazlası..

  Devamı

acapella 218x150

Etkinlik Ajandası

Adalar’da aylık ve haftalık etkinlikler için ajanda.

  Bu ay Adalar'da neler var?

marmarada hayat var 2016 218x300

Müzeler, Sergiler..

Adalar Müzesi, Sait Faik Müzesi, İnönü Müzesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, güncel sergiler ve kültürel etkinlikler...

  Devamı

harita buyukada 218x300

Büyükada Harita - Rehber

Büyükada gezisi için haritalı rehber. Gezilecek görülecek yerler. Günlük tur önerileri, Türkçe - İngilizce. 70x100 cm, kuşe kağıt.

  Devamı

turizm istatistikleri 218x300

Turizm İstatistikleri

Turizm Bakanlığı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıkladığı turizm istatistiklerini web sitemizde yayınlıyoruz.

  Devamı

bizim adalar 218x150

Bizim Adalar DVD ve CD

Adalar’ı hatırlamak, tanıtmak için en iyi hediye. 2013’de çekimi yapılan 82 dk’lık Bizim Adalar filmi ve film müzikleri DVD ve CD olarak çıktı.

  Devamı

prens adalari2 218x150

Adalar İçin Rehber Kitaplar, Albümler, Belgeseller...

Adalar geziniz için rehber ve hatıra kitaplar, albümler, belgeseller.

  Devamı

hediyelikler 218x150

Adaya Özel Hediyelikler

Adalar'a özel üretilmiş hediyelikler: Cam Eserler, Tişörtler, Heybeler

  Devamı

bisiklet 218x150

Bisiklet

Adalar için alternatif bisiklet rotaları. Adalar’da bisiklet için her şey...

  Devamı

fayton turlari 218x150

Fayton

Adalar’da fayton. Fayton turları.

  Devamı

tekne turlari 218x150

Tekne Turları

Adalar çevresinde tekne turları, özel tekne kiralama, tekne gezileri...

  Devamı

Marmara Denizi Aylık Ortalama Deniz Suyu Sıcaklıkları

sicakliklar deniz suyu

Site Üyelik Formu

Bize Ulaşın

Kurumunuzu dizine eklemek, bilgi güncellemeleri ve etkinlik duyurularınız için Adalar Turizm Geliştirme Merkezi ile iletişime geçiniz

  • Tel: +90 (216) 382 6430
  • Mobil: +90 (507) 202 8180

Bizi Beğenin, Haberleşelim

Sosyal ağlardayız... Bizi takip edin & destekleyin.

Haber Bülteni Üyeliği

E-bülten abonesi olarak Adalar Turizm Geliştirme Merkezi ve Adalar'da gerçekleşen etkinlikler hakkında aylık bilgilere ulaşabilirsiniz.

Buradasınız: Anasayfa Anasayfa Türkçe Neler Görülür? Heybeliada - Halki