Büyükada - Faytonla ve Bisikletle de Yapılan Küçük Tur Rotası Boyunca Önemli Konaklar ve Köşkler
- Ayrıntılar
- 05 Mart 2013 tarihinde oluşturuldu
- Son Güncelleme: 12 Temmuz 2016
Buyukada’da faytonla yapılan ve ziyaretçilerin çok hoşlandiklari turlar Saat Meydani’nin hemen yanindaki durak yerinden başlar ve belirlenmiş standart rotalar Büyükada’nın tamamını içeren Büyük Tur ve İsa Tepesi ile Yüce Tepe arasındaki kuzey kısmı içeren Küçük Tur olarak iki ayri paket halinde gercekleşir.
Splendid Palas Hotel
23 Nisan Caddesi’nin ilerisinde solda Otel Splendid Palas (eski Splendid Oteli), 1911'de kurulmuş, adanın ayakta kalan en eski ve en büyük oteli. Otel büyüleyici avlusu, özgün dönem mobilyaları ve eşyalarıyla birlikte, döneminin zarif bir örneğidir.
Hotel Calypso
Biraz ileride sagda, Anadolu Kulubu girisinde daha önceleri Hotel Calypso olarak bilinen, eski Akasya Oteli vardır. Bu otelin önemli misafirleri arasında, Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos (1930) ve Arnavutluk Kralı Zog (1934) yer almaktadır. Otel bugun konut olarak kullanilmaktadir.
Büyükada Anadolu Kulübü
Büyükada Anadolu Kulübü (1906'da Büyükada Yat Kulübü olarak kurulmuş. Önemli konukları arasında Atatürk ve İsmet İnönü'nün yanısıra yabancı devlet başkanları da bulunuyor: Elefterios Venizelos, Yunanistan Başbakanı (1924); Afganistan Kralı Amanullah Han (1930); Romanya Kralı Carol ve Madam Lupescu (1933); Yunanistan Diktatörü General Metaxas (1936); İran Şahı Rıza Pahlavi (1964); ve Romanya Diktatörü Nikolau Çavuşesku (1976). Atatürk kulübe geldiğinde 25 numaralı odada kalmış, bu oda o zamanki haliyle korunmuş. Kulübün bahçesinde doğumunun yüzüncü yılında dikilmiş bir Atatürk anıtı bulunuyor. Kulüp ziyarete açık değil ama güzel binaları ve bahçeleri kapıdan bakıldığında da görülebilir.
Surp Asdvadzadzin Kilisesi
Kadıyoran Caddesi’ne girildiğinde solda Surp Asdvadzadzin Kilisesi bulunmaktadır. Bu kilise, İtalyan Rönesansı’nın neo-klasik tarzında inşa edilmiş olup, 1856-8 yılları arasında tamamlanmış büyük bir kilisedir.
Eski Çankaya Oteli
Kadıyoran ile Çankaya caddesinin kesistiği küçük meydana bakan iki konaktan biri eski Çankaya Otelidir. Agopyan Köşkü olarak yapılan bina, sırasıyla Hotel des Princes, Hotel Bel-Er, Hotel Çankaya olarak hizmet vermiş, bugun kotu bir restorasyon sonucu özellğini yitirmiş bir konut olarak kullanılmaktadır.
Çankaya Caddesi
Çankaya caddesi üzerinde sağlı sollu güzel köşkler sıralanmaktadır.
Fabiato Köşkü
100 metre ileride solda Fabiato Köşkü önemlidir.
Turing Evi
1878'de inşa edilmiş ve 1997-1998'de Türkiye Turing ve Otomobil Kurulu’ndan Çelik Gülersoy tarafından restore edilmiştir; uzun süre Turing tarafından halka açık bir kahve ve salonlarında veya güzel bahçesinde sık sık sergiler, konserler düzenlenen bu önemli merkez şimdi kapalı.
Hacopolu Köşkü
Biraz ileride sağda Hacopolu Köşkü vardır. (günümüzde Adalar Belediye Kaymakamlığı'nın merkezi), solda Mizzi ve onun ötesinde de Arap İzzet Paşa Köşkleri sıralanır.
Seferoğlu (Azaryan) Köşkü
(Osmanlı diplomatı Manuk Azaryan Efendi; Osmanlı generali ve yazar Zeki Paşa; Türk diplomatı ve yazar Zeki Kemal Kuneralp)
Con Paşa Köşkü
(Con Paşa, Osmanlı'nın Adalar'a düzenli gemi servisi organizasyonu ile görevlendirdiği memur Trasivolos Yannaros idi)
Troçki Evi
Yıkık Sivastopol Köşkü (Troçki’nin evi) Çankaya Caddesi’nden kuzey sahiline uzanan Hamlacı Sokağı’nda, bakımsız bahçesi içerisinde ayakta durmaktadır. Leon Troçki ise Rusya’dan sürülmesinin ardından, otobiyografisini ve Rus Devrim Tarihi adlı kitabını yazdığı Büyükada’da, 1929-33 yılları arasında yaşamıştır.
Troçki Büyükada’yı 17 Haziran 1933 tarihinde terketti ve bir daha da buraya geri dönmedi. Adadaki tecriti dışında, Troçki buradaki sürgün günlerinden keyif alıyormuş gibi görünüyordu. Bunun kanıtı olarak, adadan ayrıldığı gün not defterine yazdığı şu cümleler gösterilebilir: "Dört buçuk sene oldu. Ayaklarımın Büyükada’ya iyice kök saldığına dair garip bir his var içimde."
Orman İçinde:
Dil Burnu Orman İçi Dinlenme Alanı
Yerleşim alanine bitirip ormana girildiği noktada Dil Burnu Mesire Alanı bulunur. Küçük bir ücretle girilen ve denize uzanan çamlarla kaplı burunda yer alan alanda piknik masaları, kafeterya, yürüyüş yolları ve denize girilebilecek küçük koylar bulunmaktadır.
Yörük Ali Plajı
Dil Burnu’nun güneyinde, fayton yolundan patika ile inilebilen koyda tarihi Yörük Ali Plajı (Yorguli) bulunur. Yaz aylarında iskeleden kalkan motorlarla da ulaşılabilen plajda, soyunma kabinleri, yeme içme tesisleri ve bungalovlardan oluşan orman içi konaklama üniteleri yer almaktadır.
Lunapark Meydanı
Buyukada’nın tam ortasında, adanın iki tepesinin arasındaki meydandır. Küçük ve büyük tur yapan faytonlar bu meydanda mola verirler. Mola yerinde bir kafeterya bulunmaktadır. Eskiden adada eşek turları da yapılırmış. Eşekle Aya Yorgi’ye kadar çıkılırmış. Şimdi sadece bu meydanda eşek binmek mümkün. Aya Yorgi tepesine ve manastıra çıkan patika yol da bu meydandan başlıyor.
Büyükada - Büyük Tur Yolu
Genellikle fayton turları Luna Park meydanından sonra, merkeze dönüşe geçer. Ancak istenir ve fark ödenirse, adanın güney kıyıları boyunca Büyük tur da yapılabilir. Büyük tur yolu, Küçük tur yolunun aksine oldukça sakindir. Tümüyle yerleşim alanının dışında, orman ile deniz arasında uzanan çok güzel bir yol güzergahıdır. Güzergah üzerinde eski Büyükada Sanatoryumundan dönüştürülen Club Mavi otel (çok güzel bahçesi ve lokantası vardır), Fethi Okyar Korusu (Türkiye’nin ikinci başbakanı Fethi Okyar’ın yaşamış olduğu ev, ünlü Türk mimarı Sedat Hakkı Eldem’in eseridir), çok güzel bir manzara noktası olan ve günün her saati yeme-içme mekanı olarak hizmet veren Eskibağ Gazinosu, burunu dönmeden eski Viranbağ gazinosunun bulunduğu alan görülebilir. İskeleden motorlarla ulaşılan Eskibağ ve Viranbağ plajlarına da bu yol üzerinden patikayla da inilebilir. Yolun dönüş kısmında fayton ahırları ve Orman Kampı bulunur. Yol Luna Sedef Adası’nın hemen karşısındaki Aya Nikola mevkiine çıkar ve Lunapark’dan gelen Küçük Tur yolu ile birleşir.