Lakerda

LakerdaYurtdışında yaşayan eski bir Adalı, Hürriyet gazetesinde rahmetli Tuğrul Şavkay’a dört sene önce yolladığı mektupta, Büyükada’daki balıkçıdan tuzsuz lakerda alıp yediğini yazmıştı. Tuğrul bey de, “Tuzsuz lakerda nasıl oluyor? Bir bilen varsa yazsın, ben de bileyim!” diye okuyucularına başvurmuş, üç hafta sonra da gelen mektupları yayınlarken en doğru yanıtı benden aldığını yazısına eklemişti. Lakerda tuzlanarak yapılır. Tuzlamadan imal etmek mümkün değildir. Lakerdanın tuzunu azaltmak için birkaç saat suda bekletirlerdi. Tansiyon hastaları için Adalı balıkçı Karlo’nun bu yöntemi, eski Adalıya tuzsuz lakerdayı çağrıştırmış olmalı. Rakıya en çok yakışan mezelerinden biri lakerdadır. Lakerdayı pahalı fiyatla balıkçıdan almak yerine ucuza evinizde kurabilirsiniz. Lakerda, palamut veya torikten yapılır. Bunun dışında izmarit, kolyoz, uskumru da tuzlanarak meze yapılabilir. İzmariti tuzlarken kafasını ağırlıkla vurarak ezmeniz gerekir.

Palamut veya torikten yapacağınız lakerda için üç adet yeterlidir. Balığın kafa ve kuyruk tarafından iki parmak kalınlığındaki kısımlarını tavalık veya pilakilik olarak ayırın. Geri kalan kısmını dört parmak kalınlığında takoz tabir edilen dilimlere ayırın. Palamuttan yaparsanız iki takoz, torikten üç takoz çıkar. Takozların içinde kan kalmamasına dikkat edin ve temiz suya atıp buzdolabında sabaha kadar bekletin. Sabah, süpürgenin yongasını kemiğin ortasından geçirerek kanının akmasını sağlayın.

Bu işlemi defalarca tekrar edip her seferinde suya sokarak yıkayın. Takozları birkaç saat daha suda bekletip son kez yongaladıktan sonra, tülbent üzerinde suyunu çektirin. Tabağa serdiğiniz yemek tuzuna kesik yanlarını banarak derince bir kaba yan yana dizin. Üzerine düz tabak ve onun da üzerine bir ağırlık koyarak buzdolabına kaldırın. Palamut lakerdası on günde, torik lakerdası ise on beş günde yenmeye hazır olur. Lakerdayı keseceğiniz bıçağınız çok ince ve keskin olmalıdır. Dış yüzünü bu özel bıçakla sıyırdığınız lakerdanın kemiğini de ayırdıktan sonra, siyah kısmını ayırıp bir parmak kalınlığında dilimleyerek servis edin. Yanına kırmızı soğan koymayı unutmayın. Arzu eden birkaç adet kapari çiçeğini de lakerdanın yanma garni olarak serpiştirebilir.

Kimileri lakerdaya zeytinyağı ve limon koyuyorlarsa da İstanbul meze kültüründe buna yer yoktur. (Yunanlılar bu şekilde servis ediyorlar.)

Bookmark and Share