Türkçe

Adalar Ulaşım Uygulaması ve Ada Seferleri Android Uygulaması

watch 225x225Yoğun olarak kullanılan Adalar Ulaşım uygulamamızı baştan yazarak yeniledik. Bu yeni 2. sürümde Türkçe ve İngilizce olarak 5 ada ile tüm kara iskeleleri arasındaki seferler dışında tek tek adalar arasındaki seferlere de ulaşabiliyorsunuz. Arayüzü de mobil cihazlara uyumlu geliştirdik. İlerleyen günlerde seferlere mobil yazılımlar üzerinden de ulaşabileceksiniz.

https://ulasim.adalarturizm.org adresinde yer alan yazılıma "Ulaşım" menüsünden ya da solda bulunan "Ulaşım Tarifesi" ikonundan da ulaşabilirsiniz.

mobil adalar logoAda Seferleri Android uygulaması asıl sürümü de yayınlandı. Bu bağlantıya tıklayarak ya da Google Play Store'da "Ada Seferleri" diye arayıp yükleyebilirsiniz...

Bu uygulama ile:

  • Güncel olarak adalar arası olanlar dahil olmak üzere bir yerden bir yere seferleri bulabilir,
  • Firma bilgilerine ulaşabilir, o firmanın seferlerini listeleyebilir,
  • İskele bilgilerine ulaşabilir, o iskeleden kalkan seferleri listeletebilir,
  • Harita üzerinde iskeleleri görebilir, bulunduğunuz yere göre konumunu izleyebilir, yol tarifi alabilir,
  • Şu anda Türkçe ve İngilizce olarak kullanabilirsiniz.

Önümüzdeki aylarda yeni özellikler ve diller de ekleyeceğiz...

Fotoğraf Yarışması

yarisma afis 300xHeybeliada Gönüllüleri Derneği "Adaların Hayvan Dostları" teması ile bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Son başvuru tarihi 20 Haziran olan yarışmada hayvan sevgisinin artmasını sağlamak amaçlanıyor.

Yarışma afişi ve broşürü buradan indirilebilir.

Adalar'da 2015 Yazı

vapurdan 300x400

Okullar, sınavlar, yağmurlar ve Ramazan derken, yaz ortasını bulduk. Nispeten sakin ada günlerinin ardından her bakımdan yoğun günler başlıyor. Bu yazıda, yoğunluğun bir başka yüzüne dikkat çekmek istiyoruz. Kültür-Sanat etkinliklerine.

Yaz aylarında şehirdeki etkinlikler, açık hava konserlerinden ibaret kalırken, Adalar’da her türü artıyor. Beş adanın sahilindeki lokantalar, plajlar, su sporları kulüpleri, Büyükada’nın Anadolu Kulübü eğlencenin, konserlerin, yarışmaların, zaman zaman da sergilerin adresi oluyor.

Büyükada’da Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi (eski Adaevi), Saklı Bahçe, Büyükada Kütüphanesi, Adalar Kültür Derneği Lokali, kendi yaz programlarını ilan ettiler.

Bu kültür merkezlerine, Heybeliada’da bir yenisi eklendi: Dutlu Bahçe.

Bu yaz önemli bulduğumuz kültür aktiviteleri ise şöyle:

21-25 Temmuz tarihlerinde Adalar’da Avusturya Günleri gerçekleşiyor. İki adada, Büyükada ve Heybeliada’da, artık her biri kültürel etkinliklerin mekânına dönüşmüş yerlerde 4 konser, Büyükada ve Adalar’ın tek açık hava sineması olan Lale Sineması’nda da bir film yer alıyor programda. Ayrıntısı aşağıda...

5 Eylül’de başlayıp 1 Kasım’a kadar devam edecek olan 14. İstanbul Bienali’nin etkinlik mekânları arasına ilk kez Adalar da katıldı. Büyükada’da Bienal kapsamında beş mekân kullanılıyor.

Adalar’ın bir kültür sanat merkezi olarak öne çıkması hepimizin hayaliydi. Ne mutlu ki, özellikle sivil girişimin inisiyatifiyle bu yola girildi. Yazlık beldelerin belediyelerinin öncülüğünde yapılan sabun köpüğü misali festivaller tuzağına düşmeden, adım adım gerçekleşiyor bu hayal. Artık hedef sadece yaz aylarının değil, bütün yılın kültür adası olmasını sağlayacak girişimlerin artırılmasında.

Bu yazı Adalar’a bu yaz gidersek, ne buluruz diyenler için hazırlandı.

Devamını oku: Adalar'da 2015 Yazı

Adalar'da Haziran

vapurdan 300x400Seçimler, okullar, sınavlar derken, her şey bitti. Şimdi tatil zamanı. Yaşasın!

Havalar hala serin, nerede bu yaz demeyin. Ünlü gazetecilerimizden birinin deyimiyle, “enseyi karartmayın.” Serinlik ve yağışın hükmü fazla değil. Adalar’da deniz zamanı da başlıyor.

Nisan – Mayıs günlerinde Marmara’nın üzeri yer yer kahverengi köpüklerle kaplandı. Daha önce beyazına da tanık olmuştuk. Bilim insanlarının “alg patlaması” olarak tanımladıkları bu sorun ne yazık ki sık tekrarlanıyor artık. Marmara çevresinde yaşayan bizlere ve özellikle de yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor.

Adalar çevresi Marmara’nın hala en temiz sularına sahip. Sitemizde kirlilik ölçümlerine yer veriyoruz. Plajlarda yapılan son ölçümleri izleyip kararınızı ona göre verebilirsiniz.

Ulaşımda da hemen tüm deniz araçlarında yaz tarifesine geçildi. Tüm tarifeleri toplu olarak bulmak için burayı tıklayın... İDO, Şehir hatları, Mavi marmara ve prens tur tarifeleri için web sitelerine de bakabilirsiniz.

Bu yazı Adalar’a Haziranda gidersek, ne buluruz diyenler için hazırlandı.

Devamını oku: Adalar'da Haziran

Adalar'da Mayıs

mor salkim turgut kuli 300x225

Uzun süren kışın ve soğukların ardından nihayet İstanbul’a bahar geldi. Şimdi Adalar’ın tam zamanı.

Bahçeler ve ara sokaklar, mor salkımlar, erguvanlar, leylaklar ve çeşit çeşit çiçekli bitkilerle renkten renge boyandı.

Sıcaklık yürümek, bisiklete binmek, faytonla ada turu yapmak için ideal ölçülerde.

Kış aylarında sefer sayısı azalmış olan motor seferleri yeniden arttı. Artık Kabataş, Bostancı ve Kartal’dan Adalar’a ulaşım daha kolay. (Deniz otobüsü ve Şehir Hatları tarifesi ise okullar kapandıktan sonra yaza dönüyor.) Mavi marmara ve prens tur tarifeleri için web sitelerine bakın. Tüm tarifeleri toplu olarak bulmak sitemizde daha kolay.

Bu yazı Adalar’a mayısta gidersek, ne buluruz diyenler için hazırlandı.

Fotoğraf: Turgut Kuli

Devamını oku: Adalar'da Mayıs

Adalar'da Şubat - Mart

mimoza2 300x400Şimdi mimoza zamanı...

Adalar’da her mevsim güzeldir demiştik. Doğanın renklerinin solduğu bu karanlık kış günlerinde Adalar sarıya boyanmaya hazırlanıyor.

Adalar mimozayla, doğanın uyanışına ve bahara her yerden önce merhaba diyor. Şubatın ortalarından itibaren ada bahçeleri ve korularındaki mimozalar sarı çicekleriyle kendisini gösterecek. Bu şenlik havanın durumuna göre nisan sonuna kadar sürecek.

Mimoza, bu bölgenin bitkisidir. Bir akasya türüdür. Türkiye’de ağırlıklı olarak iki tür mimazo var. Biri İzmir mimozası diye bilinir, kokmaz, diğeri Ada mimozasıdır, çok güzel kokar. Hem görünüşü, hem de kokusu güzel olduğu için, mimoza dalları çok ilgi görüyor. Adada ve şehirde satılıyor.

Ama mimoza dalında güzel. Siz bu güzelliği doyasıya yaşamak için en iyisi Adalar’a gidin. Issız caddeleri ve sokaklarında dolaşın. Sarıya kesmiş mimoza ağaçlarını, dallarını fotoğraflayın. Yolunuzu gözleyecek, kedi ve köpekler için yanınıza biraz mama alın.

Kendinizi çok iyi hissedeceksiniz.

Bu yazı "Adalar’a Şubat ve Mart'ta gidersek, ne buluruz?" diyenler için hazırlandı. Önce bu aylarda kaçırmayın dediklerimiz:

Devamını oku: Adalar'da Şubat - Mart

Adalar'da Kasım

kocayemisSonbaharın da sonuna geldik. Önümüz kış. Ama İstanbul’a kış Ocak’tan önce gelmez. Kasım ve Aralık’ta kar soğukları nadiren kendini gösterse de, uzun sürmez. Hızını Ocak ve Şubat’a saklar.

Şehrin kalabalığından, trafiğinden ve de gürültüsünden sıkıldığınız an aklınıza Adalar’ı düşürün. Uzaklardan geliyorsanız, Adalar’a uğramadan dönmeyin. Ulaşım eskisi gibi zor değil.

Artık Bostancı’dan, Kartal’dan ve Kabataş’tan bahar ve kış aylarında da çok sık seferler yapılıyor. Büyükada ve Heybeliada’ya ortalama 45 dakikada bir sefer var. Kınalı ve Burgaz ne yazık ki Büyükada ve Heybeli kadar şanslı değil.

Siz yine de gelmeden önce tarifelere iyice bir bakın. Şehir Hatları, Mavi Marmara ya da Prens Tur siteleri arasında mekik dokumayın, tarifeleri toplu olarak sitemizin "Ulaşım" bölümündeki “Saat Kaçta Gidebilirim”i tıklayarak öğrenebilirsiniz. Kısa yol için aşağıdaki linki de kaydedin lütfen:
http://www.adalarturizm.org/cms/tr/ulasim/saat-kacta-gidebilirim

Bu yazı "Adalar’a Kasım'da gidersek, ne buluruz?" diyenler için hazırlandı. Önce Kasım'da kaçırmayın dediklerimiz:

Devamını oku: Adalar'da Kasım

Adalar'da Ekim

fayton

Eylül'ün son günleri İstanbul’da serin ve rüzgârlı idi ama üç günlük bu olağandışı hava hareketi sonrasında sonbaharın o güzel havaları geri geldi.

Hatırlatalım. Adalar’da deniz havası devam ediyor. Su sıcaklığı 23-24 derecenin altına düşmedi. Sabah ve akşam saatlerini saymazsak, hava sıcaklığı ile su sıcaklığı neredeyse aynı denebilir. Adalar’daki plajların büyük bölümü Bayram sonrasına, yani ekim ayının ortasına kadar açık olmaya da devam edecek.

Adalar plaj ve denizden ibaret değil. Eylül yazısında da söylemiştik. Adalar’ın asıl güzel günleri, yani o muhteşem sonbahar Aralık ayına kadar devam ediyor. Arada sırada yağmur yağsa, rüzgâr serin esse de, güneş kendini göstermeye devam ediyor.

Bisiklete binmek, yürümek, sonbaharın artık şehirde kalmamış renklerini fotoğraflamak sahilde café ya da lokantalarda oturmak, Aya Yorgi, Kalpazankaya gibi manzara noktalarından Marmara’nın ve Adalar’ın o doyumsuz manzarasını seyretmek için zamanı.

Bu arada unutmadan: Uzun süredir özel izinle gezilebilen Heybeliada Ruhban Okulu artık her gün ziyarete açık.

Bu yazı "Adalar’a Ekimde gidersek, ne buluruz?" diyenler için hazırlandı. Önce Ekim'de kaçırmayın dediklerimiz:

Devamını oku: Adalar'da Ekim

Adalar'da Eylül

burgaz aya yani 300x400

“Eylül, İstanbul ve Adalar için en güzel aydır” derler. Hava sıcaklığı 20’lerde seyreder. Yaz sıcaklarını aratmayan günler de olur. Deniz sıcaklığı 25’in altına düşmez.

Okulların açılmasıyla birlikte Adalar’ın yazlıkçıları şehre döner. Ortalık tenhalaşmaya başlar. Ama bu durum sabah ve akşam saatleri için geçerlidir. Gün içinde, özellikle Büyükada, yine binlerce yerli-yabancı ziyaretçiyi günübirlik olarak çekmeye devam eder.

Eylül ve Ekim ayları Adalar’da fotoğraf çekmek için de en güzel aylardır. Gün ışığı yumuşar. Doğa yeşilden sarıya, kırmızıya binbir renge boyanır. 

Balık yasağının kalkmasıyla Adalar’ın balıkçıları ve balık lokantaları şenlenir. Adalar’ın çevresi 2 yıldır gırgırla balık avcılığına yıl boyu kapalı. Bu yüzden balık Adalar çevresinde geçmişe göre daha bol. Adanın yerli balıkçıları bu yüzden adaya daha bol balık taşır. Lüferden palamuta, istavritten kırlangıça her çeşit balık sokak balıkçılarının tablalarında taze taze bulunur.

Bu yazı "Adalar’a Eylülde gidersek, ne buluruz? " diyenler için hazırlandı. Önce Eylül’de kaçırmayın dediklerimiz:

Devamını oku: Adalar'da Eylül

Adalar'da Ağustos

adalarda bu ay kolaj 201407 300x300Ramazan Bayramı yoğunluğu bitti, Adalar yaz aylarının normal temposuna döndü.

Adalar’ın kalabalığı, adadan adaya değişiyor. Sedef’i dışarıda bırakırsak, yerleşimi olan 4 adanın en sakini, her zaman Burgaz’dır. Burgaz’ı sırasıyla Heybeli, Kınalı ve Büyükada izler.

Büyükada, yerli-yabancı günübirlik ziyaretçiyi en çok çeken ada olduğu için, Ağustos’u da kalabalık geçirecek görünüyor. Ama her adanın, gözden ve kalabalıktan uzak köşeleri vardır. Adalar’da ne yapacağınıza, günü nasıl geçirmek istediğinize karar verin, seçiminizi ona göre yapın deriz.

Ama en iyisi, hafta sonu ya da içinde bir kaç adada konaklamak. Her ne kadar ulaşım sıklaştıysa da, Adalar’ın en güzel zamanının el ayak çekildiği sabah ve akşam saatleri olduğunu unutmayın. Şehre dönüş stresi olmadan güzellikleri doya daya yaşayın. Kalınacak otel mi? O kadar farklı seçenek var ki? Hepsini sitemizin "Oteller" bölümünden bulabilirsiniz.

Bu yazı "Ağustos'ta Adalar’a gidersek, ne buluruz" diyenler için hazırlandı. Önce Ağustos’ta kaçırmayın dediklerimiz:

Devamını oku: Adalar'da Ağustos

Diğer Makaleler...

Alt Kategoriler

Buradasınız: Anasayfa Neler Yapılır Gezi ve Turlar Türkçe